Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Πασχαλινά Γιαννιώτικα κουλούρια

Πασχαλινά Γιαννιώτικα κουλούρια








Υλικά:  (για 50 κουλούρια)


10 μεγάλα αυγά
500 γρ. ζάχαρη ψιλή
3 βανίλιες
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κούπα γάλα φρέσκο
1 φακελλάκι (30γρ.) αμμωνία
1 κιλό αλεύρι αλλατίνη
ζάχαρη άχνη
ροδόνερο


Εκτέλεση:

   Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν κρέμα (περίπου 10΄). Ρίχνουμε 2 κουταλιές αλεύρι και το βούτυρο χλιαρό. Μετά από 2΄ διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και το ρίχνουμε στο μίγμα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια ζύμη αρκετά μαλακή. Την αφήνουμε 2-3 ώρες και μετά δοκιμάζουμε να κάνουμε κουλούρια με το χέρι μας ή με το κορνέ, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Σε κάθε ταψί κουζίνας γίνονται 9 στρογγυλά κουλούρια. Τα ψήνουμε δύο-δύο τα ταψιά σε φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 14΄. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα μαζεύουμε την επόμενη ημέρα και αν θέλουμε ζαχαρώνουμε μερικά από αυτά.

Ζαχάρωμα:
   Με πινέλο, αλείφουμε τα κουλούρια με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τα αφήνουμε για 3-4 ώρες και τα ξαναπασπαλίζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου